Bebas Obesiti Dengan BARDOX

6 Cara Mudah Untuk Mencegah Obesiti

Statistik obesiti di Malaysia melalui kaji selidik yang dijalankan pada tahun 2011 telah mencatatkan 15.1 peratus rakyat Malaysia berusia 18 tahun ke atas mengalami obesiti.  Seramai 2.6 juta populasi dewasa di Malaysia adalah obesity dan telah menjadikan Malaysia negara tertinggi di antara negara-negara asia tenggara.

Cara mahu cegah obesiti?  Anda mungkin fikir jawapannya mudah: Kurangkan makan. Tetapi cara biasa penurunan berat badan yang sering dilakukan ialah berlapar. Akhirnya, diet tidak berjaya dan individu akan mengalami pertambahan brat badan yang lebih daripada biasa. Walau bagaimanapun, enam petua ini mampu membantu untuk mencegah obesiti.

 

1. Makan Sarapan Setiap Hari

Walaupun ramai yang fikir bahawa mereka  boleh memotong kalori dengan cara memonteng makan sarapan, ia adalah tidak benar sama sekali. Kajian menunjukkan bahawa makan sarapan membantu anda mengambil kurang jumlah kalori. Tinjauan kesihatan yang dilakukan di Amerika Syarikat mendapati lelaki yang makan sarapan adalah kurang 2.7 kilogram (6 paun) berbanding lelaki yang melangkauinya. Orang yang makan bijirin untuk sarapan pagi mempunyai API yang lebih rendah daripada orang-orang yang melangkau sarapan pagi atau menjamu selera pada daging dan telur.

 

2. Makan Makanan Serat Tinggi

Makan semangkuk beras perang ditambah dengan kacang, ayam dan sayur-sayuran tumis untuk makan tengah hari, dan kemungkinan besar anda menolak snek lain sehingga supper. Makanan serat tinggi seperti ini mempunyai kandungan kalori yang sedikit, minimal lemak namun boleh mengenyangkan. Cara yang baik untuk mendapatkan dos serat yang baik adalah untuk memulakan hari anda dengan bijirin ser tinggi.

 

3. Makan Mentah Sayur-sayuran Hijau

Pergilah ke bar salad. Sayur-sayuran seperti lobak merah, zucchini dan brokoli yang rendah kalori tetapi tinggi kandungan air dan serat. Dalam kajian hampir 18,000 orang, penyelidik mendapati bahawa mereka yang makan salad sering mempunyai tahap vitamin C dan E yang lebih tinggi, folat, dan katotenoid, penting untuk kesihatan secara keseluruhan. 

 

4. Beralih kepada Ikan, Ayam dan Kekacang untuk Protein

Kami tidak menasihati untuk diet berprotein tinggi, rendah karbohidrat kerana ia adalah diet jangka pendek. Seimbangkan protein dan karbohidrat. Mendapatkan protein yang cukup apabila anda berdiet juga membantu untuk kehilangan lemak, bukan otot. Jangan keterlaluan pula pada protein, kerana ia menimbulkan kesan yang kurang baik terhadap kesihatan  terutama pesakit diabetes.

 

5. Makan Kacang Sihat

Kacang rangup, masin kini bukan lagi halangan. Walaupun kacang berlemak, ia boleh membantu anda untuk menurunkan berat badan, mengikut beberapa kajian. Penyelidik percaya bahawa lemak sihat dalam kacang membantu orang berasa kenyangianya juga mudah dicerna namun awasi juga kandungan garam, jangan pula berlebihan.

 

6. Makan Banyak Kalsium

Kalsium, ternyata, boleh memainkan peranan untuk bantu membakar lemak. Semakin banyak kalsium dalam sel lemak, semakin banyak lemak  terbakar. Walaupun kajian telah menemui makanan tenusu rendah lemak yang paling berkesan, kalsium dari sumber lain, seperti brokoli atau jus oren, berfungsi juga. Walau bagaimanapun, makan tiga hidangan produk tenusu rendah lemak sehari sebagai pilihan sihat anda.

 

Apa yang BARDOX boleh bantu?

Produk-produk BARDOX mengekalkan objektif mereka untuk menjadi mata arah yang sentiasa segar dengan barisan produk nutrisi. Bukan sekadar janji kosong tetapi melalui pakar-pakar yang bekerja keras di sebalik setiap produknya.  Visi BARDOX ialah untuk menyebarkan definisi ‘kecantikan tanpa batasan’ dengan mengekalkan kualiti produk pemakanan kesihatan dan kecantikan yang berupaya mempertingkatkan keyakinan diri setiap penggunanya melalui kesihatan optimum dan kecantikan dalaman.

Hanya pengambilan sama ada satu atau kedua-duanya sekali untuk membantu menyelesaikan segala kemelut yang melanda anda.  Kini, tidak perlu lagi rasa malu dan kurang keyakinan diri untuk berhadapan dengan orang, dan tidak lagi perlu risau dengan masalah berat dan lemak berlebihan.

 

BARDOX NUTRI DETOX BAR adalah sebuah bar nutrien yang dianggap sebagai petua kecantikan yang paling mudah.  Dan ia merupakan salah satu produk pengganti sajian di Malaysia.  Ia adalah legasi yang membantu untuk menyelesaikan masalah toksin dan obesiti, sambil membantu individu untuk menuntut semula kesihatan dan keyakinan diri. 

 Minuman BARDOX BOOMBA ENZYME pula mempunyai fungsi untuk menyahnyamarkan dan melindungi hati.  Ia diperbuat daripada ekstrak buah-buahan berkhasiat dan herba tradisional. 

BARDOX BOOMBA ENZYME adalah agen yang mudah dihadamkan oleh tubuh. Ia menguraikan makanan yang dimakan dan dihadamkan oleh bahan yang mudah serap.  Menggalakkan pemulihan pesat kekuatan fizikal selain dapat menyelesaikan masalah obesiti, ia juga boleh menambah nutrien yang diperlukan oleh badan untuk kekal sihat.  Selepas minum, ia akan mengaktifkan sel mati dalam badan anda, menggalakkan metabolisme, dan membantu anda untuk menurunkan berat badan tanpa halangan lemak!

 Anda tidak perlu risau kerana produk-produk BARDOX bukan julap yang memaksa proses pembuangan air besar.  Ia mengandungi buah kranberi, kurma merah, mil oat dan ia tidak manis.  Sesuai untuk semua peringkat usia dan sangat mudah untuk menikmatinya.  

Berita baik juga untuk anda yang risau sekiranya produk-produk ini akan menyebabkan pergantungan terhadapnya dan tidak boleh dihentikan pengambilannya.  Produk-produk BARDOX bersifat semula jadi, tiada sebarang isu cirit-birit atau gangguan perut sekiranya anda mengambil keputusan untuk menghentikan pengambilannya.

Kesan Obesiti jika tidak dicegah awal

 • Diabetes
 • Penyakit hepatobiliary (fatty liver dan batu hempedu)
 • Kolesterol tinggi
 • Metabolic syndrome
 • Sleep apnoea
 • Penyakit jantung koronari
 • Cerebrovascular disease
 • Kegagalan jantung
 • Tekanan darah tinggi
 • Osteoarthritis
 • Gout

(Sumber MyHealth portal)

 

Anda berhak hidup bahagia, bebas obesiti

Anda juga sudah mengetahui dengan jelas mengenai kandungan dan ciri-ciri baik produk kesihatan BARDOX, pastinya anda mahu ia membawa impak yang positif terhadap stail kehidupan pula.  Terutama apabila ia dapat menjimatkan masa, tenaga, usaha namun tetapi boleh mencapai diet dan kesihatan yang anda inginkan.  Betul?

BARDOX NUTRI DETOX BAR dan minuman BARDOX BOOMBA ENZYME ini sangat mudah untuk diambil malahan selamat dimakan kedua-duanya.  Tiada masa untuk sarapan yang berkhasiat, anda boleh mulakan hari dengan BARDOX NUTRI DETOX BAR kerana ia enak dan boleh dimakan dengan minuman pagi kegemaran anda.  Jimatkan masa dan wang kerana satu pek kecil sahaja sudah cukup untuk membuat anda aktif sepanjang hari.

BARDOX BOOMBA ENZYME pula boleh diambil setiap selepas makan mahupun sebelum tidur.  Pengambilan secara rutin akan membantu untuk kecergasan serta mengelakkan kelesuan biarpun cukup tidur pada waktu malam.  Kesihatan akan menjadikan minda lebih cerdas, kerja dan tugasan harian boleh dilunaskan dengan baik.

***